Alcohol en zwangerschap gaan niet samen. Maar wat gebeurt er in jouw lichaam en dat van de baby als je tijdens de zwangerschap (of borstvoeding) toch drinkt? En hoe erg is af-en-toe één glaasje (of twee)? In dit artikel vertel ik je er alles over!

Alcohol en de baby

Tijdens de zwangerschap vormt de placenta (of moederkoek) voor de scheiding én verbinding van moeder en kind. Zo zorgt de placenta ervoor dat de bloedsomloop gescheiden blijft, maar het zorgt er ook voor dat de foetus zuurstof en voedingsstoffen krijgt. 

Als een vrouw alcohol drinkt tijdens de zwangerschap, gaat via de placenta (of via lichaamsvocht) alcohol van de zwangere vrouw naar de bloedsomloop van de foetus. De moeder kan de alcohol afbreken door de werking van de lever, maar de baby kan de alcohol niet afbreken. 

Risico's van alcohol

Doordat de hersenen en het centrale zenuwstelsel van de baby volop in ontwikkeling zijn, zijn ze extra gevoelig voor de giftige effecten van alcohol. 

Een van de gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is een verhoogd risico op miskramen, foetale sterfte en vroeggeboorte van het kind. De baby die na alcoholgebruik van de moeder ter wereld komt kan daardoor een laag geboortegewicht hebben, maar kan ook last krijgen van een achterstand in de motorische ontwikkeling.  

Hoe meer alcohol, hoe erger

De risico’s en ernst van de gevolgen nemen toe naarmate het gemiddelde alcoholgebruik van het aantal glazen per dag/gelegenheid hoger is. De genoemde effecten (miskramen, foetale sterfte en vroeggeboorte) kunnen al optreden bij lage alcoholconsumptie, daarmee wordt minder dan één glas per dag bedoeld. 

Matig alcoholgebruik, waarmee een of twee glazen per dag worden bedoeld, heeft een negatief effect op de psychomotorische ontwikkeling van het kind. Psychomotoriek betekent het samengaan van de geest (psyche) en het bewegen van het kind (motoriek). 

FAS: het Foetaal Alcohol Syndroom

Bij een hogere consumptie, waarmee meer dan zes glazen alcohol per dag worden bedoeld (ook wel overmatig drinken of binge drinken genoemd), wordt de kans op het Foetaal Alcohol Syndroom (ook wel FAS genoemd) groter. 

FAS is een hersenaandoening van de baby. Een baby met FAS heeft in vergelijking tot een gezonde baby kleinere hersenen en bevatten deze minder groeven, waardoor de hoofdomtrek kleiner is. Ook het geboortegewicht is lager. 

Kinderen met FAS hebben vaak leerproblemen en ook spraakproblemen komen voor. De sociale en emotionele ontwikkeling blijft achter, waardoor er kans bestaat op gedragsproblemen. Ook hun uiterlijk kenmerkt zich. Ze hebben kleine oogspleetjes, een afgeplat philtrum en een dunne bovenlip.

Alcohol en borstvoeding

Drinken tijdens de borstvoeding (één of twee glazen) kan in de uren direct erna tot fors verlaagde moedermelkproductie en een verstoord slaapgedrag van de zuigeling leiden. De concentratie alcohol in de moedermelk is even hoog als die in het bloed van de moeder. De baby krijgt dus via de moedermelk alcohol binnen. 

Naast het feit dat de baby hierdoor minder zal willen drinken en/of geïrriteerd raakt is het mogelijk dat de baby schade oploopt aan de hersenen (deze zijn immers nog volop in ontwikkeling).

Toch willen jonge moeders nog wel eens een glaasje drinken. Dat kan, met mate en alleen als je in de uren daarna geen borstvoeding geeft. Zodra de alcohol uit jouw bloed verdwijnt, verdwijnt het namelijk ook weer uit de melk. 

Conclusie: alcohol, echt niet doen

Hoe schadelijk is alcohol dan tijdens de zwangerschap? Het is sowieso ongezond en gevaarlijk, en dat wil je jouw nog ongeboren kind echt niet aandoen. En één glaasje? Dat heeft misschien niet direct blijvende gevolgen voor je kindje, maar vergeet niet: het is sowieso slecht. Daarbij leidt één glaasje vaak tot twee glaasjes, en voor je het weet wordt het ‘een gewoonte eens per maand’. 

En ook als je borstvoeding geeft moet je echt uitkijken. Het kan wel een keer, met een beetje slim plannen: geen borstvoeding in de uren na de borstvoeding of kolven voordat je een glaasje neemt. Maar ook hier geldt: hoe minder, hoe beter. Voor de kleine, maar natuurlijk ook gewoon voor jou!


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *