Nu met 30% minder vet!” Dat klinkt best gezond, maar maakt het een zakje chips echt gezonder? En is het verstandig om lightproducten te kopen in plaats van de ‘gewone’ variant? In dit artikel vertel ik je over de voor- en nadelen van lightproducten.

Wat zijn lightproducten

De term ‘light’ is een (voedings)claim. Dat betekent dat het voedingsmiddel moet voldoen aan de eisen van die claim om die term te mogen gebruiken. Een ander voorbeeld van zo’n voedingsclaim is ‘vezelrijk’. 

Fabrikanten mogen een dergelijke claim als ‘light’ alleen gebruiken als het voldoet aan Europese wetgeving. Voor ‘light’ betekent het dat er 30% minder van een nutriënt (energie, vet of suiker) in moet zitten dan in een vergelijkbaar ‘gewoon’ product. Ook moet(en) de eigenschap(pen) worden vermeld waardoor de totale energetische waarde van het levensmiddel verlaagd is.

Voordelen van lightproducten

30% minder energie, vet of suiker klinkt aantrekkelijk, maar hebben lightproducten ook echt voordelen? In de wetenschap zijn die er niet echt te vinden, al zijn ze zeker in te passen in een gezond en slank voedingspatroon. 

Toch blijken lightproducten vooral (psychologische) nadelen te hebben die veel zwaarder wegen. Daarom raad ik het af om over te stappen op lightproducten in plaats van de ‘gewone’ (volle) variant.

Nadelen van lightproducten

Zo zijn sommige lightproducten inderdaad wel light (en bevatten ze 30% minder energie, vet of suiker), maar bevatten ze verder ook weinig gezonde voedingsstoffen. Denk aan het zakje chips dat ik eerder noemde.

Ook is het soms lastig om een vergelijking te maken met het gewone product omdat de productsamenstelling wezenlijk anders is. Lightproducten zijn bovendien vaak duurder, alleen vanwege de marketing; we zijn geneigd meer te betalen voor een betere (lees: gezondere) variant.

Volgens een onderzoek van de marketinghoogleraar van de Groningse universiteit Peter Verhoef werkt de voedingsclaim ‘light’ juist contraproductief. Dat wil zeggen dat mensen, wanneer ze overschakelen op de light-variant, er juist meer van gaan eten. Dit wordt  vervolgens een gewoonte, waarbij ze op de langere termijn niet alleen meer eten van de lightproducten maar ook van gewone producten. 

Mensen voelen zich namelijk vaak schuldig als ze iets eten dat slecht voor ze is (bijvoorbeeld producten met veel vet of suiker) maar als ze overstappen op lightproducten gaan ze er juist meer van eten.

Conclusie

Het vervangen van gewone producten voor lightproducten is niet per se verkeerd en het lightproduct op zichzelf is niet slecht. Het bevat immers 30% minder suikers of vet. Mijn advies is echter toch om niet zomaar voor de light-variant te kiezen en het  soms zelfs gewoon te houden bij de gewone variant (mits het gaat om aanvaardbare hoeveelheden).

Mocht je toch kiezen voor de light-variant, let er dan goed op dat je dezelfde hoeveelheden eet en niet meer (of zelfs teveel), zoals bovengenoemd onderzoek uitwijst. Dan heeft het eten van lightproducten namelijk geen zin meer.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *