Sophie Weideveld

Hallo!
Dit ben ik met mijn jongste dochter Nina.
Allebei hebben we afgelopen najaar te horen gekregen dat we coeliakie hebben. Een heftige tijd omdat we lang niet wisten wat er met haar aan de hand en ze steeds maar zieker en zwakker werd.

Toen we de diagnose kregen, waren we enerzijds blij dat er niks ernstigs was maar aan de andere kant kwamen we terecht in een wereld die we niet kenden. Langzaamaan, door veel uit te proberen, hebben we hier onze weg in gevonden.

Maar wat is coeliakie eigenlijk? Coeliakie is een intolerantie tegen gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, haver , spelt en kamut. Het lichaam van mensen met coeliakie denkt dat gluten niet in het lichaam thuis horen en gaat daarom antistoffen aanmaken tegen de gluten. Als iemand met coeliakie gluten eet ontstaan er ontstekingsreacties in de dunne darm. Hierdoor gaan de darmvlokken van de dunne darm kapot en worden voedingsstoffen als ijzer en foliumzuur niet meer goed opgenomen. Enkel een levenslang glutenvrij dieet kan ervoor zorgen dat iemand klachtenvrij blijft.

Gelukkig is Nina nu weer een gelukkig, gezond en heel blij meisje dat smult van mijn zelfgebakken brood en havermoutcakejes. Het blijft lastig als we ergens willen gaan eten maar ook daar vinden we steeds meer onze weg in. Uiteindelijk blijft zelf bakken het makkelijkst en het leukst!

Ook op zoek naar een relaxed glutenvrij leven? Neem dan contact met mij op. Ik kan je helpen met praktische tips, recepten, et cetera.

Sophie ♥