Een van mijn allerfavorietste recepten waar we ons thuis letterlijk ziek aan kunnen eten (ook de kinderen!), zo lekker is het. Het kost wat tijd maar dat is het zeker meer dan waard. Zeker in het weekend op een toch al druilerige, koude dag is het heerlijke comfort food.

Wat heb je nodig?

 • 1 hele (biologische) kip
 • 2 kippenbouillontabletten
 • 2 zakjes boemboe voor soto (deze zijn te verkrijgen bij de toko maar ook gewoon bij de supermarkt. Je kunt de boemboe ook zelf maken, maar ik ga meestal voor gemak)
 • 1 grote prei
 • 300 gram sperziebonen
 • 1 kopje rijst, zilvervlies of basmati
 • hardgekookte eieren
 • gefrituurde uitjes (let op: die bevatten gluten)
 • sambal, heel veel sambal, het liefst brandal* (Deze is verkrijgbaar bij de toko. Bij de supermarkt kun je deze variant ook verkrijgen maar is veel minder lekker)

Zo maak je soto

 1. Doe de kip in een grote pan en dompel deze onder in ruim water, het liefst helemaal onder water. Voeg de twee bouillontabletten toe en breng aan de kook. Als het water eenmaal kookt dan kan het vuur lager. Laat de kip ongeveer een uurtje op laag vuur gaar koken. Ondertussen kun je de rijst, de sperziebonen en de eieren koken. Wij doen meestal 2 eieren per persoon.
 2. Haal na een uur de kip uit de bouillon, leg het op een groot bord en ‘pluk’ met een vork al het vlees eraf (het kan ook met je handen maar ik vind dat persoonlijk niet echt een lekker karweitje). Leg het vlees apart en snijd vervolgens de prei in halve ringetjes (overdwars insnijden en dan in smalle reepjes).

 3. Neem, om de soto te maken, een middelgrote pan. Giet olie in de pan en fruit eerst de boemboe gedurende een minuut of 2 aan. Het gaat al meteen heerlijk ruiken in de keuken! Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Doe de prei en de kip erbij en laat op laag vuur nog even sudderen. De soto is nu in principe klaar.

 4. Meestal doe ik eerst de rijst en de sperziebonen in een kom en giet ik daarbovenop de soto (zoveel als je wilt). Daar overheen dan nog de eieren, de sambal (en eventueel de gefrituurde eitjes). Je kunt er nog wat komkommer en taugé bij serveren.

Selamat makan, oftewel smakelijk eten!

Ik zet meestal alles in schaaltjes op tafel zodat iedereen zijn eigen versie kan maken. Succes gegarandeerd 😄.

Laat je me even weten wat je ervan vond? Ik ben erg benieuwd!

Categorieën: Recepten

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *